Regenerative Agriculture Blogs

Γιατι καποιος να ασχοληθει με τους μυκητες ?

Μα γιατί κάποιος να ασχοληθεί με τους μύκητες ?

Screen Shot 2018-11-21 at 16.42.42.png

Οι περισσότεροι άνθρωποι συσχετίζουν τους μύκητες με αυτούς του ποδιού ή την μούχλα που υπάρχει στους τοίχους του σπιτιού τους, αλλα τι θα λέγατε αν σας έλεγα οτι όλα τα όντα στον πλανήτη υπάρχουν  εξαιτίας των μυκητών?

 Πρώτα ας τα πάρουμε απο την αρχή και όταν λέω αρχή εννοώ πριν απο 440 εκατομμύρια χρόνια.

Να σας συστήσω λοιπόν τον Tortotubus.

Πριν απο 440 εκατομμύρια χρόνια,αυτός ο οργανισμός ήταν απο τους πρώτους που διέφυγε απο τις θάλασσες και άρχισε να αποικεί στην γη. Κατα τη διάρκεια της περιόδου που υπήρχε αυτός ο οργανισμός, η ζωή περιοριζόταν σχεδόν αποκλειστικά στους ωκεανούς. Δεν υπήρχε τίποτα πιο περίπλοκο απο τις λειχήνες που είχαν εξελιχθεί στη γη.

 Αλλα προτού να υπάρχουν ανθοφόρα φυτά, δέντρα η ζώα χρειάζονταν οι διαδικασίες της σήψης και του σχηματισμού εδάφους .

Ο Tortotubus βγήκε απο τους σκοτεινούς ωκεανούς και μας χάρισε το έδαφος.

Αυτός ο άγνωστος για τους περισσότερους απο εμάς, υπόγειος μύκητας έκανε σταθερά την εξυγίανση του για 70 εκατομμύρια χρόνια, μέχρι που η ζωή στην γη μετατράπηκε απο εχθρικό, καυτό πέτρινο περιβάλλον σε ενα πλούσιο οικοσύστημα.

Κάθε φορά που αντικρίζετε μια ανατριχιαστικά όμορφη θέα που σας γεμίζει με ζωή και θαυμασμό, φέρτε στο μυαλό σας αυτόν τον ταπεινό μύκητα που έπλασε την πραγματικότητα μας.

Μπορει ο Tortotubus να ήταν ένας απο τους πρωτοπόρους αλλα η δουλειά των μυκητών δεν έχει τελειώσει εκεί.

Screen Shot 2018-11-21 at 17.09.06.png

 Οι μύκητες ειναι υπεύθυνοι στο μεγαλύτερο βαθμό για την ανακύκλωση στην γη. Χρησιμοποιούν νεκρή ύλη ( φυτά και ζώα) ως τροφή και μας δίνουν χώμα που προσφέρει πάλι ζωή. Είναι οι ανακυκλωτές της ζωής.

Μερικοί μύκητες έχουν μια θετική αλληλεξάρτηση με τα δέντρα  για την ανταλαγή θρεπτικών στοιχείων. Κατοικούν στις ρίζες των δέντρων για όλη τους την ζωή και απλώνονται υπόγεια συνδέοντας  όλες τις ρίζες σε ένα δίκτυο με στόχο ένα ακμάζων δάσος.

 Άλλοι μύκητες έχουν αρνητική αλληλεξάρτηση με τα δέντρα εφόσον επωφελούνται απο ένα αδύναμο, ασθενές ή γέρικο δέντρο και το χρησιμοποιούν ως τροφή. Σε ένα δάσος αυτό μόνο θετικό μπορεί να είναι εφόσον οι μύκητες αυτοί δίνουν την ευκαιρία σε νεαρά και γερά δέντρα να ακμάσουν και να συνεχιστεί ο κύκλος της ζωής.

Και δεν ξεχνάμε την πλούσια θρεπτίκη τροφή που μας χαρίζούν.  Τα μανιτάρια έχουν χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή κινέζικη και ελληνική ιατρική εδώ και εκατοντάδες χρόνια για την βελτίωση της υγείας. 

Μερικά απο αυτά είναι :

1.  Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα

2.  Δράση κατά του καρκίνου

3.  Προστασία της καρδιάς

4.  Αντιβακτηριακή δράση λόγω του χαλκού που περιέχουν

5.  Μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης.

Το βασίλειο των μυκητών ανήκει στα πέντε βασίλεια των έμβιων όντων και ίσως είναι ενα απο τα πιο ανεξερεύνητα βασίλεια.

Τα τελευταία χρόνια λόγω της αναγκαιότητας εύρεσης λύσεων λόγο της κλιματικής αλλαγής  όλο και περισσότεροι επιστήμονες κατάλαβαν τις δυνατότητες και τις γνώσεις που μπορούν να χρησιμοποιήσουν απο αυτόν τον οργανισμό.

Ο μύκητας Tortotubus μας χάρισε την ζώη ,  μελετώντας τους μύκητες ίσως μπορέσουμε να διατηρήσουμε την ζωή!

Μαρία Γεωργαντά